Borgerlig begravning

är en begravningsceremoni utan religiösa inslag. Innehållet bestäms av den avlidnes och de anhörigas önskemål om lokal eller plats för begravningen, dikter, sång, musik och symbolhandlingar. Jag hjälper de anhöriga att skapa en ceremoni som blir personlig.

Vem som helst kan begravas borgerligt i Sverige, även de som tillhör svenska kyrkan eller något annat samfund. Det vanliga är dock att borgerliga begravningar hålls för dem som utträtt ur kyrkan. Antalet borgerliga begravningar ökar i Sverige. Sedan 2001 har antalet fördubblats. Anledningen tros vara kyrkans skiljande från staten. 

Alla som lämnar kyrkan är inte ateister! Min erfarenhet är att många har en tro på en högre makt, men kan inte "känna sig hemma" i kyrkan. Kyrkans inställning till homosexuella, till kvinnliga präster och den avoga inställningen till reinkarnation föranleder mångas utträde ur svenska kyrkan. En borgerlig begravning är därför inte samma sak som en "ateistisk" begravning.

I Härnösand används ofta Heliga korsets kapell till borgerliga begravningar. Då tas i regel religiösa symboler bort. Alla har rätt att begravas på kyrkogården oavsett medlemskap i kyrkan.

begravning villan2

 

Villa Fridhem har en fin miljö, både inne och utomhus, för begravning och/eller minnesstund.

Inbjudan till konvent

Ork-idékonvent 4 och 5 nov 2017 på Villa Fridhem Härnösand

 

Läs programmet här

Återträff för kriscoacher

Välkommen till återträff


4-5 november 


Läs mer


© 2012. Ork-Idé.